10 продуктів, корисних для здоров’я грудей
Їжа
robertss 30.08.2023 Article
Те, що від капусти ростуть груди — міф із дитинства, але те, що деякі продукти можуть стати профілактикою раку грудей — незаперечний факт. Що ж потрібно їсти, щоб залишатися здоровою і красивою?
Рукола і капуста
Насправді, вся зелень корисна для вашого тіла, але ці два продукти — особливо. Рукола і капуста належать до сімейства хрестоцвітних, це джерела клітковини і каротиноїдів, які можуть бути корисними для зниження ризику раку грудей.
Часник і цибуля
Ми вже знаємо, що часник корисний у боротьбі з коронавірусом, але на цьому його супергеройські властивості не закінчуються. Він багатий на вітамін С і антиоксиданти, які працюють над зміцненням тканин. Учені з Нью-Йоркського університету помітили, що у жінок, які двічі на день їли часник і цибулю (у будь-якому вигляді — якщо що, у соусі теж вважається), ризик захворіти на рак молочної залози знизився на 67%. Непростий вибір — побачення з поцілунками чи здоров’я?
Бобові
Усі види бобових однаково корисні завдяки високому вмісту клітковини. Дієта, заснована на цих продуктах, може істотно знизити ризик початкового діагнозу або рецидиву. Згідно з дослідженнями, на кожні 10 г клітковини, що вживаються щодня, ризик раку грудей стає на 5% нижчим. Щоправда, не факт, що це працює в якійсь математичній залежності, і якщо їсти по 200 г клітковини щодня, отримаєш вічне життя і залишишся здоровою назавжди.
Зелений чай
Зелений чай містить катехіни — природні антиоксиданти. Але потрібно мати на увазі, що він може впливати на людей по-різному. Деякі люди нервують, коли п’ють зелений чай, хтось, навпаки, заспокоюється, хтось п’є його зранку, щоб підбадьоритися, а хтось — перед сном.
Жирна риба
Омега-3 і селен роблять жирну рибу мегакорисною для здоров’я. Залишилося тільки визначитися, чим повечеряти сьогодні: лосось, скумбрія, сардини, сельєдка, тунець, форель, нерка або навіть риба-меч, — вибір занадто великий.
Чорниця та ожина
Більшість ягід містить флавоноїди (рослинні пігменти, що володіють антиоксидантними властивостями), вітамін С і марганець, але чорниця й ожина багаті ще й на ціанідин, кемпферол і ресвератрол (не обов’язково запам’ятовувати їхні назви, просто повірте, що користь чорниці й ожини зашкалює). Ці речовини можуть викликати апоптоз, тобто програмовану загибель ракових клітин, потенційно знижуючи ризик рецидиву.
Йогурт
Ферментовані продукти, такі як йогурт, містять пробіотики, які сприяють здоров’ю кишківника та імунної системи. Вони допомагають травленню і позбавляють організм від токсинів. Часто буває, що у людей з раком грудей розвивається і рак товстої кишки, і багато в чому це пов’язано харчовими звичками.
Льон
У будь-якому вигляді. Все тому що цей продукт містить Омега-3 і багатий на антиоксиданти. Дієтологи рекомендують з’їдати 1 столову ложку лляної олії на день, найпростіше її додавати в салати або супи, або «відмучитися» відразу зранку, просочивши нею тост, який ви їсте на сніданок.
Горіхи
Найкращі друзі дівчат — це не завжди діаманти. Іноді їхнє місце займають горіхи — волоський, бразильський і арахіс. У них міститься велика кількість фітостеринів, які здатні регулювати рівень естрогену в організмі. За словами фахівців, естроген живить деякі види пухлин, тож тримати його під контролем — наймудріше, що можна зробити для свого здоров’я, перекушуючи горішками.
Трави і спеції
Куркума, імбир, кориця і базилік, на думку деяких фахівців, здатні зменшувати запалення. Досліджень поки недостатньо, але вже з’являються теорії, що ці продукти мають протиракові властивості. Може, звісно, теорія і не підтвердиться, але в будь-якому разі, вам хоча б буде смачно…
Якщо ви помітили помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам . Ілюстрації до матеріалу: shutterstock