Кристал — це тверде тіло певної геометричної форми. Конструкція об’єкта складається з гладких плоских поверхонь, які з’єднуються в гострих краях і кутах.
Прості хімічні реакції дозволяють вирощувати кристали з різних солей. Застосовують мідний або будь-який інший вид купоросу, галун (подвоєна сіль металу з сірчаною кислотою). У домашніх умовах простіше і безпечніше використовувати хлорид натрію (NaCl) — звичайну кухонну сіль. Кристал з неї виходить багатогранний і привертає увагу незвичайною структурою, прозорими елементами з матовим блиском, грою світла на перетині граней.
Якщо розглядати кухонну сіль під збільшувальним склом, можна побачити, що ця сипуча речовина складається з маленьких кубиків. При нарощуванні вони складають незвичайну конструкцію. Щоб виростити кристал своїми руками, дотримуйтеся таких правил:
- Підготуйте насичений сольовий розчин (3 частини солі на 1 частину води). Жодні інші препарати та речовини для хімічної реакції не знадобляться.
- Готуйте сольовий розчин на водяній бані або прокип’ятіть сіль у воді, а потім трохи остудіть і злийте з осаду.
- Слідкуйте, щоб у сольовому розчині не було сторонніх включень (порошинки, ворсинки), які негативно впливають на якість кристала та швидкість його нарощування.
- Проводьте вирощування в прозорій ємності, спостерігаючи щодня за процесом кристалізації.
- Використовуйте харчовий барвник для отримання кольорового кристала, як рекомендує журнал Science Sparks . Додавайте його відразу в насичений розчин солі.
- Застосовуйте для отримання результату «температурні гойдалки» — контрольовані перепади температури в приміщенні.
- Робіть розчин максимально насиченим, інакше кристал не виросте.
- Виберіть деталь, на якій відбуватиметься наростання кристала у воді. Це може бути нитка, струна, решітка або сітка. Для розміщення цих матеріалів у розчині використовуйте олівець, китайську паличку для їжі, дріт.
- Розміщуйте контейнер із сольовим розчином у такому місці, де його ніхто не буде пересувати.
- Використовуйте для вирощування великого виробу не менше 1 л води.
Займатися вирощуванням кристалів із кухонної солі можуть навіть діти. Процес безпечний за складом інгредієнтів і реакції, що відбувається. Дорослі мають допомогти дитині правильно розчинити сіль у гарячій воді, як радить WikiHow .
Інструкція з вирощування кристала
Для вирощування кристала із солі скористайтеся способом охолодження насиченого розчину. Процес дуже простий і його підготовка займає близько години. Маленький кристал росте протягом кількох днів, а для великої конструкції знадобиться 1-3 тижні. Ріст кристала припиняється, коли всі частинки солі групуються в одну структуру.
- кухонна сіль;
- дистильована вода;
- скляна банка;
- дерев’яна паличка;
- нитка;
- каструля;
- сотейник;
- дерев’яна лопатка.
Правила вирощування кристала:
- Налийте воду в каструлю і поставте її в більший сотейник, у якому вже знаходиться тепла вода (50-60 °С).
- Насипте сіль у каструлю. Помішайте і залиште на 5 хвилин до повного розчинення.
- Додайте ще солі, знову перемішайте і залиште до повного розчинення. Продовжуйте цю процедуру, поки сіль не перестане розчинятися у воді.
- Перелийте насичений розчин у скляну банку. Слідкуйте, щоб кристали солі, що залишилася, не потрапили в ємність.
- Виберіть у пакеті з сіллю великий кристал і намотайте на нього кінець нитки.
- Спорудіть конструкцію, на якій буде рости об’єкт. Для цього прив’яжіть нитку до палички і покладіть її поперек горлечка банки. Нитка має звисати донизу разом із «затравочним кристалом». Занурте її в розчин приблизно на 4 см від дна банки.
- Поставте банку в місце з постійною температурою і стежте, як росте кристал, протягом кількох днів. Якщо поставити банку з розчином у тепле місце, отримаєте виріб дивовижної форми з багатьма відростками та гранями.
- Сповільніть випаровування води, прикривши ємність папером.
- Переставляйте паличку з прив’язаною ниткою навколо осі, щоб кристал ріс рівномірно.
- Готовий кристал витягніть із розчину за нитку. Якщо він закріпився на стінках банки, акуратно від’єднайте його ножем, намагаючись не пошкодити красиву структуру. Дайте виробу просохнути.
Щоб отримати виріб більших розмірів, дістаньте його з ємності й опустіть у новий насичений розчин солі. При цьому використовуйте ємність більшу за розміром, щоб кристал, який вже виріс, легко розміщувався між стінками посудини. Перед зануренням у розчин остудіть його до кімнатної температури, щоб уже готовий кристал у ньому не розтанув. Теплий сольовий розчин відправте в холодне місце для нарощування великого виробу.
Процес кристалізації має відбуватися природним шляхом. Найміцніші кристали ті, які ростуть повільно. Блогерка Сара Макклелланд стверджує, що прискорення знижує якість готового продукту. Якщо вода остигає занадто швидко, домішки затримуються, утворюючи нестійкий, деформований кристал.
Кристали з кухонної солі виходять не тільки красиві, а й найстійкіші для зберігання за кімнатної температури. Вони довго тримають казкову форму, милуючи око складними гранями і з’єднаннями куточків у різних конфігураціях. Зі звичайною сіллю без обмежень можуть працювати дорослі та діти.
You may also like
Как правильно использовать пушер
Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож
Лучшие топ 20 турецких сериалов — по мнению зрителей
Баклажанна ікра в домашніх умовах
8 домашніх замінників розпушувача для повітряної випічки
7 домашніх рецептів із жовтої сливи на зиму
Добавить комментарий
Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.