Site icon Оголошення Івано-Франківськ

11 видів м’яти для вирощування у вашому саду

Девід Больє — експерт з ландшафтного дизайну та фотограф рослин з 20-річним досвідом.

Барбара Джиллетт — майстер-садівник, травник, бджоляр і журналіст. Вона має 30-річний досвід розмноження та вирощування фруктів, овочів, трав і декоративних рослин.

Актуальні відео

М’ята — одна з найпоширеніших рослин у північноамериканських садах. Справжня м’ята походить з роду Metha і належить до ширшої родини рослин Lamiaceae, яку називають «м’ятною родиною». Хоча м’ята і цвіте (влітку), але в основному використовується як ароматична трава, яку можна використовувати на кухні та як ґрунтопокривну рослину на подвір’ї. Їхній сильний аромат утримує оленів від поїдання. Це також міцні, холодостійкі багаторічні рослини (трав’янисті), які легко поширюються за допомогою кореневищ. Насправді, якщо ви посадите м’яту в неправильному місці (наприклад, на акуратній клумбі), вона може розростися повсюди. Тому саджайте її там, де її здатність до поширення є перевагою, а не недоліком.

Ось 11 найкращих видів м’яти для вирощування в саду.

М’ята перцева

М’ята перцева має рожеві квітки та округле (зрідка більш стрілоподібне) листя. Листя зубчасте по краях і темно-зелене. Ця трава зазвичай використовується для ароматизації чаю, але, як і більшість видів м’яти, вона також ефективна в попурі.

  • Назва: М’ята перцева (Mentha × piperita)
  • Зони морозостійкості USDA: від 5 до 9
  • Світло: Повне сонце до півтіні
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 12 до 24 дюймів заввишки

Шоколадна м’ята

Шоколадна м’ята, родичка м’яти перцевої, є диваком: «Шоколадна» в її назві походить від запаху, а не від смаку. Її смак насправді апельсиновий. Її використовують для ароматизації як напоїв, так і десертів. Якщо вас цікавлять естетичні якості цієї трави, знайте, що вона має листя темно-зеленого кольору, ніж більшість інших видів м’яти, а також лавандові квіти.

  • Назва: М’ята шоколадна (Mentha × piperita f. citrata ‘Chocolate’)
  • Зони морозостійкості USDA: від 5 до 9
  • Світло: Повне сонце до півтіні
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 12 до 24 дюймів заввишки

М’ята перцева

Хоча м’ята перцева отримала свою загальну назву за формою листя, її ботанічна назва може стосуватися як листя, так і квіток, які ростуть на гострих колосках. Квіти від рожевого до блідо-фіолетового кольору. М’ята є популярним ароматизатором для жувальної гумки, а також використовується в салатах і для ароматизації чаю. Деякі садівники віддають перевагу сорту «Полковник Кентуккі» над іншими, оскільки вважають, що він має красивіше листя.

  • Назва: М’ята перцева (Mentha spicata)
  • Зони морозостійкості USDA: від 5 до 9
  • Світло: Повне сонце або півтінь
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 12 до 24 дюймів заввишки

Пенніроял

Хоча пенніроял є різновидом м’яти, він відрізняється від більшості інших у деяких важливих аспектах. З одного боку, в даний час її найпопулярніше використовують як засіб від шкідників, а не як кулінарну траву. Ця м’ята токсична і її не можна вживати. Вона також залишається коротшою і не має швидкого поширення багатьох видів м’яти. Це робить її ефективною там, де потрібен низький ґрунтовий покрив. Пенніроял має лавандові квіти.

  • Назва: Пенніроял (Mentha pulegium)
  • Зони морозостійкості USDA: від 5 до 9
  • Світло: Повне або часткове сонце
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 4 до 6 дюймів заввишки

.

М’ята корсиканська

Як і пеннірояль, корсиканська м’ята — чудовий вибір, коли вам потрібна невисока рослина (насправді, вона вважається мініатюрною); наприклад, обидві корисні для висаджування по краю контейнера. Вона утворює щільні килимки з крихітних листочків і має бузкові квіти (хоча вони настільки малі, що їх ледве можна розгледіти). Завдяки своїм розмірам, схильності до розповзання, аромату (виділяється при роздавлюванні) і здатності витримувати певний пішохідний трафік, вона є чудовим вибором для вирощування між сходинками.

  • Назва: М’ята корсиканська (Mentha requienii)
  • Зони морозостійкості USDA: від 6 до 9
  • Світло: Повне сонце або півтінь
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 0,5 до 1 дюйма заввишки

М’ята перцева

Водяна м’ята має світло-лавандові квіти і темно-зелене з фіолетовими прожилками листя. Але що відрізняє цю м’яту від більшості інших, так це те, що її можна вирощувати на мілководді. Це робить її очевидним вибором м’яти для невеликих водних об’єктів.

  • Назва: М’ята водяна (Mentha aquatica)
  • Зони морозостійкості USDA: від 3 до 10
  • Світло: Від повного сонця до часткового сонця
  • Грунт: Низька родючість; витримує більше води, ніж більшість м’ятних рослин
  • Зрілий розмір: від 12 до 36 дюймів заввишки

Яблучна м’ята

Яблучна м’ята часто має більш світле зелене листя, ніж багато інших м’ятних рослин. Цвіте білим або світло-рожевим кольором. Листя може бути довгастим або яйцеподібним. Вона однаково добре функціонує як кулінарна трава (наприклад, ароматизує чаї) і як ґрунтопокривна рослина, її загальна назва походить від запаху і смаку, які є фруктовими і м’ятними.

  • Назва: М’ята яблучна (Mentha suaveolens)
  • Зони морозостійкості USDA: від 5 до 9
  • Світло: Повне сонце або півтінь
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 12 до 24 дюймів заввишки

Ананасова м’ята

Ананасова м’ята — це сорт м’яти яблучної. Її цінують за строкате листя. Насправді, завдяки красі листя її вирощують більше як декоративну рослину, ніж інші рослини з цього списку. Але її також часто використовують на кухні, щоб ароматизувати фруктові салати (вона має фруктовий аромат, як і яблучна м’ята), желе та чаї. Це також може бути вашим найкращим вибором, якщо ви шукаєте м’яту для використання в якості гарніру, враховуючи яскраве листя.

  • Назва: Ананасова м’ята (Mentha suaveolens ‘Variegata’)
  • Зони морозостійкості USDA: від 5 до 9
  • Світло: Повне сонце на півночі, півтінь на півдні
  • Грунт: добре дренований, багатий і вологий
  • Зрілий розмір: від 24 до 36 дюймів заввишки
Exit mobile version